Intrebari si raspunsuri despre ferestre de mansarda VELUX

In aceasta pagina gasiti cele mai uzuale intrebari referitoare la ferestrele de mansarda si accesoriile VELUX. In cazul in care nu gasiti in site-ul nostru informatia pe care o cautati, va rugam sa ne trimiteti un mail la adresa office@tiglametalica.ro si va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.

 1. Este adevarat ca apar infiltratii la ferestrele de mansarda VELUX ?

In cazul in care apar infiltratii la o fereastra de mansarda VELUX, in proportie de 99% acest lucru se datoreaza montajului defectuos. Compania VELUX testeaza riguros un produs inainte de lansarea acestuia pe piata si, datorita automatizarii procesului de fabricatie, riscurile aparitiei unui produs defect sunt extrem de mici. Poti sa vezi aici un videoclip facut intr-un centru de testare al ferestrelor VELUX.

 1. Ce este mai avantajos, sa imi montez o fereastra VELUX, sau sa fac o lucarna?

In cazul in care inaltimea camerei va permite sa stati in picioare, fara sa atingeti cu capul tavanul, fereastra de mansarda VELUX este cea mai buna alegere ! O fereastra VELUX necesita costuri mai mici de instalare si intretinere decat o lucarna. Datorita pozitiei de instalare, cantitatea de lumina pe care o ofera o fereastra de mansarda este mult mai mare comparativ cu o lucarna ( ne referim aici la aceeasi dimensiune a geamului). Raspunsul este deci, fereastra de mansarda VELUX.

 1. Cat de greu se monteaza o fereastra VELUX ?

Daca sunteti bancher, doctor, profesor, sau aveti o meserie care nu are nici o tangenta cu constructiile, va sfatuim sa apelati la un montator autorizat VELUX. Daca lucrati in constructii si aveti habar de acoperisuri, puteti monta singur fereastra de mansarda. Fereastra in sine nu se monteaza greu, cel mai dificil de realizat este etansarea corecta intre invelitoarea acoperisului si rama ferestrei de mansarda. Daca aceasta etansare nu este realizata corect, in timp vor aparea infiltratiile . In acest videoclip poti sa iti faci o idee despre cum se monteaza o fereastra de mansarda VELUX.

Montaj fereastra VELUX

 1. Ce fereastra VELUX mi se potriveste ?

Din punct de vedere al protectiei lemnului, ferestrele VELUX se impart in doua categorii : ferestre cu protectie de lac incolor, si ferestre cu protectie de poliuretan alb . In cazul in care doresti sa iti instalezi fereastra de mansarda la baie sau bucatarie, alege una cu protectie de poliuretan alb deoarece acestea au fost special create pentru incaperi cu umiditate ridicata .

 1. La ce inaltime se instaleaza o fereastra VELUX ?

In mod normal o fereastra VELUX se instaleaza la o inaltime care sa iti permita o operare usoara ( e destul de ciudat sa cari dupa tine un scaunel de fiecare data cand vrei sa deschizi sau sa inchizi fereastra ), si daca este posibil sa iti permita sa vezi prin ea mediul inconjurator ( cand spun mediul inconjurator nu ma refer doar la cer  ). Cred ca urmatoarea animatie te va lamuri daca ai nevoie de o fereastra VELUX cu maner la partea superioara, sau la partea inferioara.

 1. Cat de mare trebuie sa fie golul in astereala pentru a putea instala o fereastra VELUX ?

Golul ferestrei trebuie sa fie mai mare cu aproximativ 4,5 cm decat dimensiunile ferestrei, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Spre exemplu, daca aveti o fereastra de 78cm x 118cm, golul ferestrei trebuie sa fie de 82,5cm x 122,5cm . Diferenta de 4,5 cm pe cele doua laturi ( diferenta intre dimensiunile golului si dimensiunile ferestrei este data de grosimea kit-ului de izolare termica BDX ). In cazul in care doriti sa instalati ferestre de mansarda in sistem combi, va sfatuim sa ne contactati deoarece acest montaj este putin mai special si calculele se fac tinand cont de latimea piesei comune nr. 3.

 1. Care este panta minima la care pot fi instalate ferestrele de mansarda VELUX fara a se realiza suprainaltare?

Depinde de model ! Cele mai multe modele ( GZL, GLL, GLU, GGL, GGU, etc. ), pot fi instalate intre 15° si 90° . Modelele cu dubla deschidere GPL si GPU, dar si ferestrele verticale VFE si VIU pot fi instalate la o panta cuprinsa intre 15° si 55° ( pentru GPL si GPU, in cazuri speciale se poate ajunge pana la 60° ), balconul Cabrio GDL, ferestrele model GEL, GIL si GIU pot fi instalate la o panta cuprinsa intre  35° si 53° .

 1. Ce fel de rama de etansare imi trebuie ?

In mare, ramele de etansare se impart in doua categorii : rame de etansare pentru invelitori ondulate ( tigla ceramica sau de beton, tabla ondulata, etc. ), si rame de etansare pentru invelitori plate ( tabla plana, sindrila bituminoasa, etc. ). In cazul in care doriti sa instalati ferestrele in mod combi ( distanta intre 2 ferestre sa fie mai mica de 30 cm ), sau aveti un acoperis cu o panta mai mica de 15°, discutiile devin putin mai complexe, si va rugam sa ne contactati pentru a discuta punctual aceste aspecte.

 1. Se poate instala fereastra de mansarda fara a folosi rama de etansare a acesteia ?

In cazuri speciale se poate instala fereastra folosind doar unele componente ale ramei de etansare. Aceasta se intampla in conditiile in care acoperisul are o panta mai mica de 15°, caz in care se impune realizarea unei suprainaltari ( pe aceasta suprainaltare se va instala fereastra de mansarda ).

 1. Cate ferestre de mansarda VELUX sa imi instalez ?

Cat mai multe !!!  Glumeam ! Fiecare persoana isi cunoaste necesarul de lumina de care are nevoie pentru a se simti confortabil. Datorita muncii ( petrec 8-12 ore pe zi afara, pe acoperisuri, in plina lumina naturala ), mie imi plac camerele foarte luminoase, deci eu mi-as pune destul de multe astfel de ferestre.

Combi ferestre VELUX

 1. Ce garantie oferiti pentru montajul ferestrelor VELUX ?

In cazul in care acoperisul dvs. are instalata corect o bariera de vapori, si achizitionati si folia bariera de vapori VELUX BBX, garantia montajului este de 5 ani. In cazul in care nu achizitionati bariera de vapori VELUX BBX garantia montajului este 3 ani.

 1. Cat costa montajul unei ferestre VELUX ?

Asa cum am raspus si in aceasta pagina,costul instalarii unei ferestre de mansarda VELUX variaza destul de mult, in functie de : sistemul de invelitoare, panta acoperisului, dimensiunea ferestrei, locatia lucrarii, etc. Pentru a va putea trimite o oferta de pret, va rugam sa ne oferiti mai multe detalii !

 1. Cat costa o fereastra VELUX ?

Sunt sute de modele de ferestre de mansarda VELUX, fiecare dintre ele avand pretul ei. Ca idee, in lista de preturi VELUX din martie 2018, gasim ferestre de mansarda cu preturi cuprinse intre 950 RON ( o fereastra VELUX GZL 55X78 ), si  6600 RON ( o fereastra VELUX GGU 008230 – fereastra pentru case pasive ) .

 1. Puteti livra ferestre VELUX la orice dimensiune, sau exista anumite dimensiuni standard ?

VELUX produce ferestre de mansarda la anumite dimensiuni standard ( 26 de dimensiuni fara a lua in calcul cele 20 de dimensiuni disponibile pentru modelele speciale GIL, GIU, VFE si VIU si nici balcoanele cabrio GDL ), cu latimi incepand de la 47,2 cm, pana la 134 cm . Cele mai uzuale dimensiuni de ferestre VELUX sunt 66cm x 118 cm, 78 cm x 118 cm si 78 cm x 140 cm.

 1. Cate foi de sticla au ferestrele de mansarda VELUX ?

In functie de modelul geamului cu care sunt echipate, ferestrele de mansarda VELUX pot fi echipate cu pana la 5 foi de sticla. In tara noastra, cele mai vandute ferestre de mansarda VELUX sunt echipate cu 3 foi de sticla ( ferestrele model VELUX GLL 1061 si VELUX GLU 0061 ).

 1. Geamul exterior al ferestrelor VELUX are pelicula de auto-curatare ?

Unele modele de ferestre sunt dotate cu un geam exterior special tratat care reduce frecventa curatarii. Deasemenea, acest geam poate fi tratat pentru reducerea aparitiei picaturilor de roua.

 1. Geamul interior al ferestrelor VELUX este laminat ?

Nu toate ferestrele de mansarda VELUX au geamul interior laminat. Geam laminat au ferestrele VELUX din gama Premium, respectiv GGL, GGU, GPL, GTL, GXL, GPU, GDL, etc. Ferestrele VELUX din gama Standard si Standard Plus nu au geamul interior laminat, dar au geamul exterior intarit pentru protectie impotriva factorilor externi.

 1. Exista ferestre VELUX cu geam mat ?

Nu, nu exista ferestre cu geam mat. In cazul in care doriti puteti monta o folie mata pe sticla ferestrei de mansarda. Avand in vedere pozitionarea ferestrelor VELUX, va recomandam sa alegeti produse de calitate superioara, rezistente in timp.

 1. Exista ferestre de mansarda VELUX fixe, care sa nu se deschida ?

Da, exista, dar ele sunt concepute pentru a fi instalate impreuna cu ferestre VELUX mobile ( ferestre care se deschid ). Daca doriti sa achizitionati o astfel de fereastra datorita bugetului redus, trebuie sa stiti ca o astfel de fereastra costa mai mult decat o fereastra cu deschidere mediana model GZL.

 1. Se poate instala un motor de actionare electrica la ferestre de mansarda manuale ?

Depinde de modelul ferestrei. Pe modelele VELUX GZL din generatia V21 ( ferestre GZL produse in perioada 2001-2014 ), sau anterioare acesteia, nu exista posibilitatea instalarii motorului de actionare electrica. Deasemenea, nu se pot actiona electric nici ferestrele de iesire pe acoperis GXL sau ferestrele cu dubla deschidere GPU si GPL din generatia V22. La celelalte modele VELUX ( GZL generatie V22, GGL, GGU, GLL, GLU, etc. ), exista aceasta posibilitate. Am postat pe canalul de Youtube un videoclip cu instalarea motorului electric la o fereastra VELUX.

 1. Pot opera mai multe ferestre si accesorii electrice VELUX cu aceeasi telecomanda ?

Da. Tableta de control KLR 200 poate inregistra si opera pana la 200 de produse ( ferestre si accesorii electrice ). Cu ajutorul ei puteti deschide, inchide, programa, etc. , toate ferestrele si accesoriile VELUX din locuinta.

Tableta VELUX

 1. Daca am realizat amenajarile interioare in mansarda, mai pot instala o fereastra cu actionare electrica ?

Da, se poate, cu ajutorul kit-ului de actionare solara. Alimentarea motorului va fi facuta de catre o celula fotovoltaica care se va instala pe piesa nr. 6 a ferestrei de mansarda. In acest fel nu este necesar sa umblati la finisajele interioare. Gasesti aici un video despre cum se instaleaza un motor solar la o fereastra VELUX .

 1. Cat dureaza pana primesc ferestrele comandate ?

Termenul de livrare al produselor difera in functie de modelul si dimensiunea ferestrelor alese. Astfel, pentru marea majoritate a ferestrelor acest termen este de 3 zile lucratoare. Produsele mai deosebite au un termen de livrare cuprins intre 12 si 23 de zile lucratoare. Pentru a va putea specifica un termen de livrare avem nevoie sa stim ce model de fereastra doriti, si ce dimensiune ( la acelasi model de fereastra, dar la dimensiuni diferite, termenul poate sa fie mai mare si cu 20 de zile lucratoare ).

 1. Daca fereastra de mansarda VELUX nu este instalata de un montator partener VELUX se pierde garantia acesteia ?

Nu, garantia produsului nu este conditionata de persoana care instaleaza respectiva fereastra. Garantia ferestrei de mansarda este conditionata de instalarea corecta a acesteia si de utilizarea si intretinerea conform indicatiilor producatorului . In ambalajul fiecarui produs VELUX se gaseste ghidul de montaj.

 1. Cand vreau sa comand piese de schimb sau accesorii VELUX, cum pot sa o fac ?

Simplu ! Primul pas este sa ne comunicati ce fereastra de mansarda aveti. Acest lucru se poate afla cu ajutorul placutei de identificare aflata pe cerceveaua ferestrei ( partea mobila a ferestrei ). In cazul in care fereastra a fost achizitionata inainte de aprilie 2014, placuta de identificare este disponibila in dreapta sus. Daca fereastra a fost achizitionata dupa aprilie 2014, placuta cu codul ferestrei se gaseste in partea stanga sus.  Am postat aici un videoclip referitor la codul de identificare al unei ferestre VELUX.

Al doilea pas este sa ne comunicati ce fel de accesorii sau piese de schimb doriti ! 🙂

 1. Ferestrele VELUX au nevoie de intretinere ?

Da. La unele ferestre de mansarda VELUX ( modelele cu protectie de poliuretan alb ), intretinerea se limiteaza doar la curatarea ramei de etansare, curatarea filtrului de aer si la ungerea balamalelor. In cazul ferestrelor cu protectie de lac incolor intretinerea presupune si relacuirea periodica a ferestrei. Acest lucru se realizeaza relacuind atat cerceveaua ferestrei cat si partea vizibila a tocului acesteia. Sper sa te ajute acest videoclip cu instructiuni privind mentenanta ferestrelor VELUX.

 1. Pot sa gasesc piese de schimb pentru ferestre de mansarda VELUX ?

Da, bineinteles ! VELUX pune la dispozitia clientilor sai orice piesa de schimb pentru ferestrele de mansarda ( manere, geamuri, garnituri, etc. ), astfel incat sa puteti repara fereastra, fara a fi nevoit sa o inlocuiti. Atentie din nou la codul ferestrei. Avem nevoie de el, pentru a comanda piesele potrivite.

 1. Cine repara sau reconditioneaza ferestre VELUX ?

In cazul in care ai probleme cu o fereastra VELUX este bine sa apelezi la un montator partener VELUX, care sa faca o vizita de service, sa constate ce probleme sunt, si sa iti ofere o solutie. In fiecare judet exista montatori parteneri VELUX care asigura astfel de servicii. Retineti ca ferestrele sau accesoriile VELUX deteriorate prea rau, nu mai pot fi reparate. De aceea va sfatuim sa apelati la serviciile unui montator partener VELUX imediat ce constatati aparitia unei defectiuni.

 1. Ce pot face in cazul in care mi s-a spart geamul ferestrei VELUX ?

Se comanda alta sticla ( pe baza codului aflat pe placuta de identificare a ferestrei ), si se inlocuieste. Operatiunea nu este una complicata doar ca trebuie scoasa cerceveaua ferestrei. Arunca-ti o privire pe acest videoclip, sa vezi cum se schimba geamul unei ferestre VELUX.

 1. Ce reprezinta codul de pe placuta de identificare a ferestrei VELUX ?

Codul care apare pe placuta ferestrei de mansarda VELUX ne ofera informatii despre modelul ferestrei, dimensiunea si generatia acesteia. Este foarte uril atunci cand dorim sa comandam piese de schimb sau accesorii deoarece acestea difera de la un model la altul ( Ex. ruloul interior DKL pentru o fereastra 78×140 produsa in 2010 difera de ruloul DKL pentru o fereastra 78×140 produsa in 2015 ).

 1. Exista rulouri pentru ferestrele de mansarda VELUX ? Sunt usor de instalat ?

Da, VELUX pune la dispozitia clientilor sai o gama larga de accesorii pentru umbrire. Cele mai simple dintre acestea ( rulourile interioare DKL si RHZ, ruloul exterior MHL, etc. ), pot fi instalate fara probleme de orice persoana care stie sa tina in mana o surubelnita. Pentru accesoriile mai complexe ( Ex. roleta electrica VELUX SML ), va recomandam sa apelati la un montator partener VELUX. In magazinul nostru online dedicat ferestrelor de mansarda si accesoriilor VELUX, gasesti o paleta larga de rulouri, rolete, jaluzele, etc.

Rulou VELUX Disney

 1. Cat dureaza pana primesc rulourile comandate ?

In functie de modelul ales, si de dimensiunea necesara, termenul de livrare poate ajunge pana la 23 de zile lucratoare. Pentru ferestrele din actuala generatie, daca alegeti un rulou opac VELUX DKL, in culori clasice ( alb, gri, bleumarin sau crem ), termenul de livrare este de 3 zile lucratoare. Acest termen este valabil si in cazul rulourilor exterioare parasolare VELUX MHL (indiferent de generatia ferestrei de mansarda ) .

 1. De ce sunt asa scumpe rulourile VELUX ?

Pentru ca sunt realizate din materiale de o foarte buna calitate ! Rulourile VELUX, atat cele interioare, cat si cele exterioare sunt supuse unor conditii destul de “ vitrege “ . In cazul celor interioare ne referim la soarele puternic care trece prin fereastra de mansarda, iar in cazul celor exterioare adaugam vantul si ploaia. Pentru ca un astfel de rulou sa fie functional timp de multi ani, este necesar ca acesta sa fie realizat din materiale foarte bune ! Vezi un videoclip haios despre cum testeaza VELUX rezistenta in timp a rulourilor.

 1. Rulourile VELUX se pot repara ?

Depinde foarte mult de cat de deteriorat este produsul. In general, la rulourile manuale poate costa reparatia mai mult decat ruloul in sine ( trebuie luat produsul, desfacut, comandata piesa deteriorata, inlocuita, reinstalat ruloul ), si de aceea va recomand sa inlocuiti produsul. In cazul rulourilor electrice discutia este putin mai complexa deoarece cauzele pentru care acest rulou nu functioneaza pot fi mai usor de rezolvat ( cu costuri mai mici care sa justifice repararea produsului ), sau mai greu de rezolvat ( costuri mari, caz in care se recomanda inlocuirea produsului ) .

 1. Se poate monta o plasa de insecte la ferestrele de mansarda ?

Da, se poate. VELUX ofera clientilor sai plase de insecte pentru ferestrele de mansarda. Produsul se numeste VELUX ZIL si se instaleaza pe finisajul interior al mansardei. De aceea, va sfatuim ca inainte sa comandati produsul, sa masurati dimensiunile golului. In functie de acestea, noi va oferim solutia potrivita. Aici gasesti un videoclip despre plasele de insecte pentru ferestre de mansarda VELUX.

 1. Am o fereastra de mansarda intr-un dormitor si iarna, daca stau sub ea, simt un curent de aer rece. Acest fapt se datoreaza ferestrei de mansarda ?

Nu, nu se datoreaza ferestrei de mansarda. Senzatia de curent rece apare datorita realizarii necorespunzatoare a izolatiei in jurul ferestrei de mansarda. Doua produse care pot imbunatati din acest punct de vedere confortul in mansarda sunt kit-ul de izolare termica BDX si bariera de vapori BBX.

 1. Din ce cauza apare condens pe geamul ferestrei mele ?

Condensul apare pe sticla ferestrei datorita umiditatii prea mari din mansarda. In perioadele foarte reci vaporii de apa din casa ating geamul ferestrei si condenseaza pe acesta. Ca si rezolvare a problemei puteti incerca sa aerisiti mai des camera, sa folositi un dezumidificator si sa incercati sa limitati formarea vaporilor de apa in mansarda ( nu uscati haine, aerisiti des in bai si bucatarii, limitati numarul plantelor, etc. ).

 1. Cat de tare se aude ploaia atunci cand avem instalate ferestre de mansarda VELUX ?

Pe lumea asta totul este relativ ! Pe mine nu m-a deranjat niciodata ploaia, desi, la mansarda in care dorm uneori, sunt instalate niste ferestre model GZL din generatia V21 ( cele mai ieftine ferestre VELUX, cu o vechime de vreo 10 ani ). In cazul in care sunteti o persoana mai sensibila puteti achizitiona ferestre model GLL 1061 sau GLU 0061 ( ferestre din gama Standard Plus echipate cu 3 foi de geam ) .

 1. Cum se curata ( spala ), geamul exterior al ferestrelor VELUX ?

Cerceveau ( partea mobila ), ferestrei de mansarda se roteste 180°, dupa care aceasta se blocheaza pe pozitie cu ajutorul unui mic “ zavor “ ( nu e termenul cel mai potrivit, dar nu am gasit altul ), care se impinge in locasul aflat pe rama ferestrei ( partea fixa a ferestrei ), astfel geamul exterior blocandu-se in acest moment la interior. De aici in colo lucrurile sunt simple ! Poti sa vezi in acest videoclip cat de simplu se curata geamul unei ferestre VELUX.

 1. Pot sa urc pe acoperis prin fereastra de mansarda ?

Da, se poate ( in cazul in care aveti 150 de kg si fereastra este 55×78, nu veti putea face acest lucru  ). In cazul in care aveti o fereastra cu articulare mediana, prin apasarea a doua bolt-uri care se gasesc pe balamalele ferestrei, se scoate cerceveaua, ramanand in acest fel destul spatiu prin care se poate ajunge pe acoperis.

In afara de ferestrele despre care am discutat mai sus ( ferestrele cu deschidere mediana ), exista si ferestre VELUX concepute pentru iesirea pe acoperis. Cele mai uzuale modele sunt GXL, GXU ( ferestre cu deschidere in lateral ), si GTL, GTU (ferestre similare modelelor GPL, GPU, dar cu un ughi mai mare al deschiderii ).

41. Am o fereastra VELUX cu maner la partea de sus, si as vrea sa mut manerul la partea de jos. Pot sa fac acest lucru ?

Da, se poate face acest lucru. Nu este o operatiune complicata, si nici nu necesita multe scule. Ai nevoie de putina indemanare, o bormasina, o surubelnita, o ruleta si trei spirale. In cazul in care vrei sa faci singur acest lucru, te poti inspira din acest video. 

Dacă ai nevoie de sfaturi pentru amenajarea unei mansarde confortabile sau să te ajutăm să îți alegi ferestrele, jaluzelele sau rulourile potrivite, poți apela la mine.
Razvan Voicu
RAV CONSTRUCT COMPANY
Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.